Včelia oáza na Mašekovom mlyne

 

III. národná výstava včelárstva v Banskej Bystrici

Pred vchodom do budovy kultúrneho domu bolo plné parkovisko áut s ŠPZ-edkami z celého Slovenska. Po výstupe na 1. poschodie sme sa ocitli v dave ľudí, všade rušno ako v úlismile.
Hneď po prezentácii sme odovzdali svoj med na ochutnávku a vydali sme sa na prehliadku ponuky vystavovateľov. Po snahe vojsť do hlavnej miestnosti, kde vystavovali včelári zo Slovenska, Čiech a Poľska nás dav „vyniesol“ von, nedalo sa tu ani pohnúť a vzduch sa stával čoraz menej dýchateľným. Sústredili sme sa teda na prezentáciu výrobkov medovnikárov a predajcov sviečok, ktorí vystavovali v predsieni sály. Ich jemná práca a tvorivé nápady miestami človeku brali dych. Mnohých zaujal presklený úľ a prezentácia včelárskeho múzea. Nenechali sme si ujsť príležitosť vyfotiť sa pri figurálnom úli v tvare medveďa. Verím, že nám odpustia najmä včelári s vyššie položených častí krajiny, kde táto naša najväčšia šelma spôsobuje ich včelstvám nemalé problémy a je pre nich priam nočnou morou.

umenie medovnikárok chvíľami bralo dych
umenie medovnikárok chvíľami bralo dych
vystavovatelia sa predbiehali v originalite vyrobených sviečok
vystavovatelia sa predbiehali v originalite vyrobených sviečok
Magdaléna s našou najväčšou šelmou
Magdaléna s našou najväčšou šelmou

Blok prednášok sme žiaľ nenavštívili, pretože sála bola preplnená a my, ktorí sme tu neboli hneď od začiatku sme sa nemohli dostať dnu.
O to viac času sme mali na prehliadku ponuky vystavovateľov. Nikto sa nenechal zahanbiť a na svojom stole ponúkol zaujímavý výber včelárskych pomôcok, literatúry, či včelích produktov. Pri viacerých stoloch mohli návštevníci ochutnať medy a medovníky z vlastnej produkcie vystavovateľov. Každý včelár si určite prišiel na svoje a návštevníci z radov nevčelárov si odniesli aspoň flaštičku medu, medoviny, či voňavé sviečky rôznych tvarov.
Pre nás bolo najcennejším stretnutie s priateľmi, s ktorými sme si vymenili pár skúseností z chovu včiel.
Národná výstava má svoje čaro, priaznivcov a už aj svoju tradíciu. Možno by malo význam pouvažovať, či by jej organizácia nemala perspektívne lepšie podmienky vo väčších priestoroch, kde by sa pokojne, bez tlačenia a nervozity zmestilo aspoň toľko ľudí čo teraz.
Akokoľvek, tešíme sa už teraz na ďalší ročník tejto sladkej a voňavej slávnosti.

Poľsko prezentovalo široké zastúpenie výrobkov
Poľsko prezentovalo široké zastúpenie výrobkov
presklený úľ bol vďačným exponátom
presklený úľ bol vďačným exponátom
históriu včelárstva pripomínali dobové úle
históriu včelárstva pripomínali dobové úle

Vytvorené: 30. Október 2007   Autor: michal

Diskusia

www